Tips om te socialisen voor autisten

2 september 2011 § 10 reacties

NL30 borrel

In dit blog staan diverse flirt tips. De tips zijn ook prima voor autisten te gebruiken om te leren in contact te komen met anderen. Zelf pas ik ze ook al jaren toe op niet alleen het andere geslacht, maar ook om gewoon contact te leggen met mijn eigen geslacht, uiteraard zonder de intentie om te flirten. Hieronder volgt een stap voor stap uitleg.

Moeite om met anderen in contact te komen? Laat het niet van deze vrijdagmiddag afhangen maar ga vanaf vandaag aan de slag met het volgende: word lid van een club, lach zo veel en zo vaak als je kunt want dat trekt andere mensen aan, als je mensen tegenkomt maak oogcontact en groet direct, neem iedere uitnodiging aan waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten, ga vrijwilligerswerk doen en als je iets goed te maken hebt met iemand neem dan dit moment om dat te doen! Flirt alsof je leven er van af hangt; je kunt alleen maar winnen!

Lid worden van een club

Clubs zijn veelal gebaseerd op gezamenlijke interesses. Het maakt het makkelijker om over je interesse met anderen te praten, je weet immers waarvoor de anderen zich interesseren.

Lach zo veel en zo vaak als je kunt

Door te lachen kom je aantrekkelijker over. Je lijkt opener en mensen zijn geneigd om je eerder aan te spreken. Ga maar na, als jij de keuze hebt om een grommende en nors naar beneden kijkende man aan te spreken of een man die vrolijk om zich heen kijkt.

Maak oogcontact

Het is een westers gebruik om elkaar aan te kijken bij het groeten en praten. Je toont hiermee interesse in de andere persoon. Kijk je weg van de persoon, dan denkt de ander dat je niet in hem/haar geïnteresseerd bent en dan zal de ander je een volgende keer negeren. Vind je het moeilijk om in iemands ogen te kijken, of weet je niet waar je moet kijken, kijk dan naar de ruimte tussen de ogen. Nog een voordeel van oogcontact maken is, is dat je de interesse van de ander in jou kunt peilen. Kijkt de ander gedurende het gesprek veel de andere kant op, dan is er waarschijnlijk geen interesse meer in datgene wat jij verteld en is het tijd om het gesprek af te ronden.

Neem iedere uitnodiging aan

Deze vind ik zelf wat overdreven, maar maak een ruimte selectie, wijs niet zomaar iemand af. Neem iemand anders mee, samen is per slot van rekening gezelliger dan alleen. Liever zou ik zeggen, ga geen mogelijkheid uit de weg om andere mensen te leren kennen.

Vrijwilligerswerk

Deze vind ik veel overeenkomen met bij een club gaan. Wel heeft het een verschil met dat je iets goeds doet voor de maatschappij. Dit geeft anderen weer een extra aanknopingspunt om jou aan te spreken en te complimenteren.

Iets goed maken

Iets uitpraten en goed maken is misschien moeilijk, maar kost minder energie dan een vriendschap weggooien. Raap je moed bij elkaar, koop een leuk presentje, schrijf een kaartje, zeg dat het je spijt en dat je het weer goed wilt maken. Kaart dit specifieke voorval niet weer opnieuw aan (het zogenaamde koeien uit de sloot halen), dit werkt alleen maar averechts. Dit mag je gerust ook tegen de ander zeggen over iets dat al eerder is uitgesproken. Om af te spreken dat je het er niet meer over hebt word vaak de uitdrukking gebruikt zand erover (denk maar aan een kuil waarin het probleem en de boosheid van jullie beiden word begraven).

En als bonus nog wat eigen toevoegingen:

Toon interesse

Door interesse te tonen in iemand anders, te vragen wat iemand anders bezig houd, wat voor werk hij/zij doet, hobby’s, heb je kans dat je op gezamenlijke interesses stuit. Bingo, een onderwerp om over te praten! Vind je niet snel genoeg een gezamenlijke interesse? Geen probleem, bedank de ander voor het leuke gesprekje, onthoud de interesses van de ander en vraag er in een volgend gesprek naar. Wellicht dat er na verloop van tijd alsnog een gezamenlijke interesse uit de gesprekken komt. Of de ander, of jij kan iemand introduceren die wel een overeenkomende interesse heeft.

Houd gesprekken compact

Als je iemand nog niet goed kent en nog niet veel gesproken hebt, ga dan niet te diep op onderwerpen in. Vertel nog geen lange verhalen, zorg dat je de interesse houd van de ander. Als de ander regelmatig oogcontact zoekt, bevestigend knikt of bevestigende woorden zegt (ja, klopt, uhu, een glimlach, etc) dan toont de ander interesse. Kijkt de ander regelmatig weg, kijkt de ander verveeld, zegt dat hij naar de wc moet, of midden in je verhaal iemand anders groet en daarmee gaat staan praten zonder jou voor te stellen, dan toont de ander geen interesse meer.

In theorie is het het mooiste om de interesse van de ander te wekken, en op het hoogtepunt of net daarna het gesprek af te breken. De gedachte hierachter is dat je de interesse wekt van de ander en dat deze jou een volgende keer zal aanspreken om naar het vervolg te luisteren.

Val op

Zorg dat anderen weten wie je bent en dat anderen een positief beeld van je hebben. Ga niet in een hoekje staan, maar doe gewoon mee met activiteiten van een groep. Als je door de gang loopt, zorg dan dat je niet helemaal langs de kant loopt, maar dat je ongeveer 1/3e van de kant af loopt. Niet met je schouders en hoofd ineen gedoken, maar schouders en hoofd rechtop. Laat zien dat je er bent!

Sommigen trekken het opvallen door naar hun kleding en gedragingen. Als autist zou ik dit niet doen. Je trekt hiermee meestal negatieve aandacht, daarmee is het lastiger omgaan dan positieve aandacht, want daar gaat het om 🙂

Flirt tips vind ik vaker bruikbaar om contact te maken met anderen. Maak uiteraard een duidelijk onderscheid tussen daadwerkelijk flirten en gewoon interesse tonen. Er zijn heel wat tips te vinden in boeken, op het web, lezingen, trainingen, etc.


Heb jij een tip om te socialisen? Laat het weten in de reacties hieronder.


Getagd: , , , , , , ,

§ 10 Reacties op Tips om te socialisen voor autisten

 • sj_dk schreef:

  Tja de tips zijn wel bekend maar het toepassen , mensen aankijken, interesse tonen, gesprekken compact houden etc, vergt voor Ass-ers heel veel training.

  • AspergerADD schreef:

   Absoluut! Vooral veel oefenen. Wees ook niet bang als het een keertje niet lukt, er zijn genoeg mensen op de wereld om mee te oefenen. Bedenk wat er mis is gegaan en probeer de keer daarop niet dezelfde fout te maken.

 • Barbara de Leeuw schreef:

  Even het lijstje aflopen:
  – lacht veel… check
  – komt positief over… check
  – toont interesse… check
  – valt op…. check

  Hm… zeg AA, je zit toch niet met me te flirten? 😉

  • aspergeradd schreef:

   Ik sta al als jongs af aan bekend als lachebekkie 😛 Sorry, ik lach naar iedereen. Maar er zit wel een verschil tussen lachen en lachen. Ik herken het niet in de lach, maar in de ogen.
   Het positief overkomen zal komen vanwege het vele gepest worden vroeger. Zorgen dat er niks of weinigs negatiefs over mij te zeggen valt, te beginnen met positief zijn over iemand anders. Want waarom zou je iemand afvallen die positief over je is?
   Interesse kunnen tonen is blijkbaar niet voor iedere autist weggelegd. Oké, het lukt mij niet bij iedereen. Het is denk ik ontstaan uit drang om met iedereen een gesprekje te kunnen voeren. Om dit voor elkaar te krijgen moet je gewoon interesse in iemand kunnen tonen. Wie interesse toont, krijgt waarschijnlijk vanzelf ook interesse terug. Als dat niet zo is, dan weet je voldoende.
   En ik val op ja, ben geen dood muisje aan de kant 😉

   Flirten? Moet je mij iets bekennen?

 • Barbara de Leeuw schreef:

  Haha, ja natuurlijk. En dat zou ik dan zo pontificaal op internet doen. Duh… LOL Daar hebben ze gelukkig de DM’s en PB’s voor uitgevonden.

  Maar ik doelde op je 1e zin: “In dit blog staan diverse flirt tips. De tips zijn ook prima voor autisten te gebruiken….”

  😉

 • Barbara de Leeuw schreef:

  Eh??? Ik zie geen aanpassing?

  En jij hebt lekker nog steeds geen antwoord op je vraag. *steekt tong uit* 😉

 • Mooi, maar waarom? Ik vind het net handig: ik wil helemaal niet uitgenodigd worden of leuk gevonden. Laat staan dat mensen me gaan aanspreken. Lekker rustig. En de enige club die nog iets voor mij zou zijn is Misanthropes Anonymous maar die komen niet dikwijls samen.

  Wel een interessante comment-plug-in. Publicize van Automattic zelf. Ziet er goed uit. Als het ook Google Plus zou doen…

  • aspergeradd schreef:

   Deze tips gelden natuurlijk alleen als je behoefte hebt om meer te communiceren. Als je je lekker in je vel voelt zitten en niet verder wilt leren wil ik je absoluut niet pushen. Ik bedoel dit niet negatief, het is ieder zijn eigen ding! Ik pik ook geen dingen op waarin ik absoluut niet geïnteresseerd ben.

   Wat bedoel je met comment-plugin? Iets om dit blog mee uit te breiden? Geen idee of wordpress.com dit ook ondersteund. Een stand alone installatie ongetwijfeld wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Tips om te socialisen voor autisten voor AspergerADD.

Meta

%d bloggers liken dit: