Autisme en overgevoeligheid voor geluid

8 november 2011 § 25 reacties

Ik merk dat veel mede autisten overgevoelig zijn voor geluid in hun omgeving. Ik heb hier zelf geen extreme last van. Veel van hen zijn op zoek naar oordoppen of andere manieren van demping. Vanwege mijn werkzaamheden in luide omgevingen maak ik wel gebruik van oordoppen, om mijn gehoor te beschermen.

Herriestoppers

Begonnen met die gele schuimpjes: herriestoppers van oa de Etos. 2-3 voor een 5 euro ofzo. De demping is prima, geluid is wat vervormd, maar dat zal voor de meesten hier niet veel uitmaken. Je kunt er prima mee slapen, je hebt kans dat ze uitvallen. Ze zijn in het begin wat lastig ‘in te brengen’, maar na wat oefening en wat tips gaat dat vanzelf makkelijker. Het comfort is niet subliem, na een half uur tot enkele uren dragen zullen ze gaan jeuken. Even eruithalen, je oor laten luchten en er weer instoppen helpt meestal weer even.
Bij oa de Hema heb je een taps toelopende versie. Deze zijn iets groter en het schuim is wat dikker. Ik krijg deze versie niet in, maar hoor er wel ook positieve verhalen over.
Je hebt ook een blauwe variant met een wat steviger kern in de vorm van een buisje. Waarschijnlijk te koop via de groothandel. Deze versie vind ik zelf niet prettig. De harde kern prikt in mijn gehoorgang, of de demping is niet voldoende als ik deze verder laat uitsteken. Wat wel een voordeel is, vanwege het buisje kan het oor wel ademen.
Alle type schuimpjes kun je, mits schoon bewaard, vaker gebruiken. Hoe dieper je ze stopt, des te beter ze dempen. Pas hier echter mee op, ze moeten een minimale afstand uitsteken om ze er weer uit te halen. Heb helaas de ervaring dat ik er eentje te diep erin stopte.
Verder heb je een soort van klei, ook wel Ohropax. Te koop bij diverse drogisterijen voor een paar euro. Deze moet je voor het indoen een beetje kneden. Ik heb dit eenmalig gebruikt bij gebrek aan de schuimpjes. Ben toch altijd bang dat er wat achter blijft in je oor, al heb ik hier nog nooit iets over gehoord. Deze klei ventileert niet en ik neem aan daarom ook geen aanrader voor dagelijks gebruik.
Deze klei is een of twee keer te gebruiken.

Luxueuzere doppen

Verder heb je oordoppen bestaande uit een staafje met een paar siliconen schelpjes eraan. Bieden over het algemeen net iets meer draagcomfort dan bovenstaande twee. Kunnen ook beter dempen en vaker gedragen worden. Ze zijn daarentegen wel wat duurder. Prijzen variëren tussen de 10-30 euro. Mede ook afhankelijk van de demper die je er in kiest. Te verkrijgen via de gehoorspeciaalzaak of via internet. Ik kan overigens afraden om ze te gebruiken om er mee te gaan slapen. Die staafjes steken uit je oren, waardoor op je zij liggen geen pretje is ;)

 

Otoplasten

De laatste, beste en helaas ook duurste categorie zijn de zogenaamde otoplasten, de over het algemeen uit siliconen bestaande en op maat gemaakte oordoppen. Desgewenst kunnen ze uitgevoerd worden met een bepaald filter, zoals de ‘stokjes’ hierboven. Je kan vaak aangeven in welke kleur ze gemaakt worden. Zitten ze niet helemaal lekker, of heb je het idee dat ze niet goed dempen? Geef het aan bij de verkoper! Vaak kunnen ze er nog wat aan doen binnen de garantie (3-6 weken). Deze doppen dragen een stuk fijner, dempen beter, ventileren beter en zijn ook het minst zichtbaar. Je kunt vragen of ze ‘afgevlakt worden’, dit betekend dat ze dan wat minder uitsteken uit je oor. Dan zijn ze nog net iets minder zichtbaar en steken ze minder uit. Des te prettiger als je ze gebruikt bij het slapen. Deze doppen zijn ook bedoelt voor frequent gebruik, paar uur per dag. Helaas is de prijs hier ook naar. Deze bedraagt tussen de €85-200. Bij de duurdere kun je ook een verzekering tegen schade en verlies afsluiten voor een of twee tientjes. Hier heb ik (helaas) al een paar keer gebruik van moeten maken.
De houdbaarheid van deze doppen is 4 jaar. Niet dat ze daarna op zijn, maar de demping kan dan niet meer gegarandeerd worden, omdat je gehoorgang groeit. Je leeftijd maakt hierbij niet uit. Maar eigenlijk is dit dus alleen van belang bij gebruik in luidruchtige omgevingen waar je anders gehoorschade op loopt. Voor gebruik van overgevoeligheid voor geluid zou je ze dus langer kunnen gebruiken.

Tips voor gebruik

Voor ieder gebruik van oordoppen geld: doe de doppen in voordat je een luidruchtige omgeving in gaat en pas weer uit als je buiten het lawaai bent. Te laat in doen is uiteraard niet verstandig. Door ze te vroeg uit te doen loop je echter veel meer risico! Je oren passen zich aan bij lawaai, de gehoorgang vernauwt zich. Bij gebruik oordoppen heeft je oor hier minder neiging toe, waardoor je trommelvlies een veel grotere klap te verwerken krijgt zodra je je oordoppen uit doen terwijl je nog in het lawaai staat. Binnen 2 tellen zou je een zelfde gehoorbeschadiging kunnen oplopen als zonder bescherming in een uur. De eerste twee jaar wist ik dit helaas nog niet. (De gele schuimpjes deed ik uit om mijn oren even frisse lucht te geven en het irriterende gevoel even te stoppen. De otoplasten trokken bij diverse mensen aandacht, die moest ik natuurlijk even laten zien.)

Vanwege het gebruik van oordoppen, ongeacht welke, kan het voorkomen dat je oor meer oorsmeer gaat produceren. Dit is althans bij mij het geval. Een goede verzorging van je oor is dus belangrijk. Veel regelmatiger dan voorheen ben ik in de weer met wattenstaafjes. Maar wees hier voorzichtig mee. Ook al is het verleidelijk om een wattenstaafje diep in je oor te stoppen, je kunt hier meer schade mee creëren dan je lief is. Het kan gebeuren dat er een hoeveelheid oorsmeer achterblijft wat je er niet uit kan halen, maar wel voldoende om je gehoorgang te blokkeren. Vaker lost dit zich vanzelf op, maar blijft dit zitten, breng dan een bezoekje aan de huisarts. Deze kan je oren uitspuiten. Een erg vervelend gevoel kan ik je zeggen.

Op een forum zag ik iemand schrijven dat hij gebruik maakte van toiletpapier voor demping. Even natmaken en in het oor stoppen. Het vormt zich vanzelf. Ik ben geen arts, maar ben als de dood dat er iets achter blijft in mijn oor. Het is er namelijk ontzettend moeilijk zelf uit te halen. Een bezoekje aan de huisarts om je oor uit te laten spuiten zou een oplossing kunnen zijn. Maar zoals hierboven beschreven, prettig is anders 😉

Oordoppen en overgevoeligheid krijgen

Verder is mijn eigen ervaring dat mijn gehoor sinds het gebruik van oordoppen, een stuk gevoeliger lijkt te zijn geworden. Of dit nu komt door het overmatig gebruik van de oordoppen of mijn autisme weet ik niet. Ik ben daardoor minder te pas en te onpas mijn doppen gaan gebruiken om de overgevoeligheid tegen te gaan. Dit lijkt te helpen. Een keiharde onderbouwing hiervoor van een specialist heb ik nooit kunnen krijgen. Dus of het verstandig is om ze op straat te gebruiken voor langsrijdende trams, hulpdiensten met sirenes en ander lawaai laat ik aan jezelf over. Je hebt de kans dat de overgevoeligheid toeneemt.

Positieve effecten

Een positieve bijkomstigheid bij het gebruik van oordoppen voor mij in luidruchtige omgevingen is, dat ik andere mensen een stuk beter kan horen. Dit is echter geen garantie dat dit ook bij anderen werkt. Bij de een werkt het wel, bij de ander niet. Zie ook mijn eerdere post “Ik dacht dat ik een beetje doof was…”

Geen 100% demping

Verder nog een noot. Ik wil je uit de droom helpen met dat je volledige demping kan krijgen. Dit is helaas niet mogelijk! Meer dan ~25dB is niet haalbaar. Het geluid bereikt je trommelvliezen dan wel via een andere weg. Open mond, buis van eustagius etc. Mijn gehoor is dusdanig goed, dat ik zelfs met mijn 25 dB dempende otoplasten bij wijze van spreken nog een spelt zou kunnen horen vallen. Wellicht kun je beter slapen met zachte muziek op de achtergrond, zodat ander omgevingsgeluid word overstemd. Zelf pas ik dit overdag toe (tegen afleiding) en ik ken diverse mensen die dit ’s nachts toepassen.

Oordoppen specifiek voor het slapen

Ben je specifiek op zoek naar oordoppen voor demping van geluid tijdens het slapen, kijk dan even op deze site. Ik heb geen ervaring met de site en ook geen ervaring met deze doppen. Kan dus niet vertellen over de demping, hoe goed ze blijven zitten, condensvorming in de gehoorgang, comfort etc. Een andere site met meer producten is deze.

Getagd: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

§ 25 Reacties op Autisme en overgevoeligheid voor geluid

 • Miepje schreef:

  De suggestie werd gewekt dat je blog over Autisme en gevoeligheid voor geluid ging, terwijl het over oordoppen gaat.

  Jammer?

  Oordoppen zijn voor mij niet aan de orde ondanks mijn overgevoeligheid voor geluid.
  Mijn oren doen van binnen ook pijn. Een wattenstaafje doet al pijn, oordopjes (koptelefoon) doet ook pijn en een oordop gaat nog dieper. Geen optie dus.

  Heb die krengen van de hema wel eens geprobeerd maar die vielen er inderdaad weer uit.
  Ik heb wel eens klussers gehad voor mijn deur die weken bleven klussen en vanaf 7 uur ’s ochtends al met elkaar aan het schreeuwen waren (ipv praten).

  Om te slapen gebruik ik een ventilator om geluid te dempen. Dit werkt perfect.

  De alledaagse geluiden probeer ik te negeren. Dit lukt niet altijd en kan heel erg op mijn zenuwen werken maar het is niet anders.

  Bij het feesten doe ik altijd zonder oordoppen. Door de ventilator hoor je ook de hoge toon of piep niet als je je bed in gaat. Dus dat is prettig. Ik krijg geen pijn in mijn oren op feesten alleen als de bass heel zwaar staat afgesteld.

  Trouwens, als iemand met ADHD en Asperger deze post leest dan nemen ze aan dat de laatste oordoppen het beste zijn en zullen deze vrij impulsief willen gaan bestellen.
  Zeker iemand met al ervaring met oordoppen.

  Dat is dus een beetje tricky. Mensen met ADHD doen makkelijk impulsieve aankopen waarvan ze denken het nodig te hebben. Echter belandt het na 1x proberen in de kast waarna er nooit meer naar omgekeken wordt.

  (y)

  • jeroen schreef:

   Ik lijd zelf aan extreme geluidsintolerantie, heb nu 40 db kunnen dempen met iets wat niet in je oor gaat maar oor afsluit van http://www.oorbewust.nl Die ik heb kost 34 euro werkt beter dan mijn otoplastieken en rommel tot 3000 euro en het heet Zem 31. Wasmachine geluid en stofzuiger valt weg maar stemmen hoor je (helaas) wel erdoorheen. maar ik heb geen oorontstekingen meer doordat het niet meer in mijn oren gaat. Echt een tip.

   • AspergerADD schreef:

    Leuk idee, ben benieuwd of het bij meer mensen bevalt. Op het oog ziet de werking er bijna hetzelfde uit als de ‘herriestopper’ schuimpjes. Met dat in het achterhoofd, en mijn ervaring met koptelefoons op het hoofd, neig ik persoonlijk nog steeds naar mijn otoplastieken. Ook al zijn ze een heel stuk prijziger. Ik heb er nog regelmatig profijt van!

 • AspergerADD schreef:

  Een aardig deel gaat over oordoppen inderdaad, maar als je voorbij dat stuk bent, dan zie je ook dat ik dieper in ga op hoe en waar je het kunt toepassen, en hoe het functioneert in bepaalde omgevingen en situaties, zoals slapen in bed. Ik had de tekst ook om kunnen draaien, eerst algemene ervaringen en daarna pas de uitleg van diverse type oordoppen. Tsja, bloggen en artikelen schrijven is voor mij ook een leerproces 😉 Bedankt voor je opinie hierin in ieder geval 🙂

  Vervelend dat je ook overgevoelig bent voor het gebruik van oordoppen. Is het alleen irritatie, of echt door en door vervelend om te gebruiken?

  In plaats van zachte muziek kun je uiteraard ook iets anders gebruiken. Een ventilator is een mooi voorbeeld! Daar had ik dan weer niet aan gedacht.

  Wat betreft alledaagse geluiden, ik heb er zelf niet zo’n last van, probeer mij er ook niet op te focussen. Als ik er ergens een tip over lees, dan zal ik dat ook op mijn blog proberen te delen.

  De laatste optie is kwalitatief gezien inderdaad de beste tegen demping van geluid. Maar of dit ook de beste is bij het slapengaan, dat betwijfel ik. Ik heb in ieder geval niet die indruk willen wekken. Het verstandigst is het om bij de schuimvarianten uit te proberen of oordoppen je überhaupt bevallen. Het kan zijn dat deze al bevallen, en zo enorm duur zijn ze niet, dus vraag mij af waarom dit geen drempel zou zijn om met zo’n instapper te beginnen alvorens een grote investering in otoplasten te doen. Ook ik heb mij prima kunnen inhouden voor een impuls aankoop, ondanks mijn ADD en Asperger.

 • Roos schreef:

  Oordoppen worden hier alleen gebruikt vanwege overgevoeligheid voor snurkgeluiden van een ander 🙂 Je hebt een goede schrijft en ik vind het interresant om te lezen.
  Dank je wel voor je reactie op mijn blog – een bruikbare tip!

 • Miepje schreef:

  Nee ze doen echt pijn, irriteren denk ik. Jeukt niet hoor.
  Heb ook erg kleine oortjes, bij een beetje kou doen ze ook al vreselijk pijn.

  Ik snap je blog wel hoor 🙂

  Het is zeker handig voor mensen die al oordoppen gebruikt hebben of willen gaan gebruiken.

  Ik heb net een nieuwe lamp gekocht voor de woonkamer. 1 met dimmer. Als je hem dimt, wat echt nodig is, dan zoemt hij en ik zit er naast, 1,5 meter er van af. Je kunt bijna niet om dat geluid heen. Heel irritant.
  Helaas kan ik er niks aan doen. Een andere lamp kopen is de enige optie om er iets aan te veranderen.

  Ook is de ventilator van mijn videokaart kapot. Mijn pc valt elke keer uit door de hitte. Nu staat de pc kast open en heb ik er een ventilatortje op gericht, dit werkt goed bij gebrek aan een nieuwe video kaart maar het maakt ook regelmatig een hoop herrie.

  Als ik geïrriteerd ben lijkt het geluid harder. Veelal heb ik er geen last van. De radio aan of een muziekje aan en je hoort het niet.

  Met ventilator slapen doe ik al 5 jaar. Naast me zat een groenvoorziening en die waren om 6:30 al op de zaak, koffie drinken en meezingen met André Hazes. Woedender kun je mij bijna niet krijgen. André Hazes draaien en ook nog eens op de vroege morgen!

  Mijn hondjes slapen bij me op de kamer (3 stuks) en die sloegen ook aan. De ventilator is de ultieme uitkomst zowel voor mij als voor de hondjes. Pas als ik wakker word staan zij op.

  Mijn zusje woont hier ook en die kan gewoon douchen, een wasje doen (op dezelfde verdieping) zonder dat ik er iets van hoor. Top!

  Ik ken toch veel ADHD-ers (zonder asperger) die vrijwel direct de duurste versie aan zouden schaffen hoor. Mijn zusje is er ook zo 1.
  Die moet alles hebben omdat een ander het heeft of omdat een ander het handig vindt.

  Ik heb dat zelf ook niet zo. Als je op jezelf woont en van vrij weinig geld rond moet komen kun je dat soort aankopen niet doen natuurlijk.

  Ik zie zoveel handige dingen, de hele dag door, maar moet me altijd inhouden. Lukt ook prima. 🙂

  • AspergerADD schreef:

   Diverse doppen hebben ook verschillende maten. Met name de stokjes varianten. Als ze te groot zijn, kun je ze kleiner maken door de schelpjes eraf te halen.
   Had je die Ohropax al geprobeerd? Is een stuk flexibeler want kneedbaar. Wellicht dat jij het wel prettig vind? (mits je het nog nodig hebt natuurlijk 😉 )

   Geluiden in de omgeving, ook enorm vervelend ja. Ik kan mij er ook enorm aan storen. Een hele tijd geleden heb ik zelf een pc samen gesteld en gebouwd. Van de kast, voeding, moederboard, videokaart, geheugen, processor, ventilatoren alles! De eerste versie maakte dusdanig veel lawaai, dat het net een stofzuiger was qua geluidproductie. Ik vond het dan ook niet fijn om erachter te werken. Enkele jaren geleden heb ik alles vervangen en express stille onderdelen gekocht. Koste enkele tientjes meer dan een normale uitvoering, maar hij is nu ook veel stiller. Ik hoor hem nauwelijks. Ik moet kijken of hij aan staat, zo weinig lawaai maakt hij. Een andere eenvoudiger tip: koop een laptop, maakt ook veel minder lawaai en is daarnaast ook nog eens zuiniger in gebruik!

   Een fan in je PC kun je redelijk eenvoudig vervangen. Zo ook die van je videokaart. Voor € 5-15 heb je een nieuwe fan. En met een beetje mazzel kun je een nieuwe aanvragen bij de verkoper en/of fabrikant. Stukken goedkoper dan een compleet nieuwe videokaart 🙂
   Je kast openzetten werkt voor een tijdje prima. Maar de kans dat het een groter stofnest word is groot. Nadeel hiervan is dat de diverse onderdelen slechter hun warmte kwijtraken en je raad het al, dan heb jij weer een vastloper of slaat hij opeens uit vanwege oververhitting. Je kunt helaas niet zomaar je stofzuiger op het binnenwerk van je pc loslaten. Grote kans dat je vanwege statische elektriciteit van de buis of het mondstuk een onderdeel van je pc stuk maakt. Dit kan ook gebeuren zonder dat je iets aanraakt! Spreek helaas uit ervaring. Enige optie is voorzichtig blazen (zonder spuug) of speciale spuitbussen met lucht te gebruiken.

   En wat betreft ADHD-ers die blind iets kopen omdat iemand anders ze iets aanraad… Tsja, wat kan ik daarvan zeggen? Die hebben waarschijnlijk geld te veel?

  • guppie schreef:

   ventilator werkt idd prima. vooral als je overdag even wilt gaan liggen en de geluiden van de schreeuwende kindertjes niet wilt horen. 🙂
   Ik overweeg wel om oordoppen aan te laten meten met een filter, maar zoek een speciaalzaak die hier echt verstand van heeft. iemand suggesties of ervaring?

   • AspergerADD schreef:

    De betere audiciën biedt niet alleen gehoorapparaten aan, maar ook oordoppen/otoplasten. Ik heb zelf exinores. Op hun website zie je ook een overzicht welke winkels het merk verkopen in jouw buurt.

   • alfred schreef:

    Elastoplastieken van Alpine zijn heel fijn. Wel belangrijk is je opruimdiscipline (in bijgeleverd tasje op te bergen) want je bent ze zo kwijt.

    Ik had aangemeten oordoppen voor motorrijden maar heb de gelyudsfilters toch dicht laten maken, lekker rustig.

    Ik ben ze nu dus kwijt en gebruik de oranje oordoppen van Karwei (€ 5).

    Ook prima.

   • AspergerADD schreef:

    Ik ruim ze altijd zo snel mogelijk op in het bijgeleverde tasje. Ik liet er een keer eentje vallen, en meteen ging er iemand op staan. Die was dus niet meer te redden.

 • anoniempje schreef:

  Ik heb heel gevoelige oren en had al heel wat oordopjes geprobeerd. Ik kon ze allemaal niet verdragen. Gebruik nu al drie jaar de Sleepsoft-oordopjes van het merk Alpine. Goedkoop (€ 11,00) en je kan ze lange tijd gebruiken. Je voelt ze niet zitten en steken niet uit bij het oor zodat je op je zij kan slapen.

 • […] in een eerdere blogpost waarschuwde ik bij het gebruik van oordoppen voor overgevoeligheid. Ik wist niet of ik de enige was die daar last van zou hebben, maar heb er eigenlijk ook geen […]

 • nosser schreef:

  Ik heb het geluk dat ik alleen gevoelig ben voor geluid, op bepaalde momenten. Het lukt mij om deze momenten te voorkomen, door een goede nachtrust en geen stress te ervaren.
  Wanneer ik op zo’n moment geen oordopjes bij mij heb, richt ik mij op de muziek dat door koptelefoontjes van mijn mp3-speler komt.

 • Koen schreef:

  Twee jaar geleden las ik dit artikel toen ik het label kreeg asperger.. Sindsdien heb ik oordopjes gekocht bij het kruitvat en dit werkt voor mij.

  Dank je wel voor dit artikel

 • Martine Minnema schreef:

  Ik heb sinds ongeveer een jaar otoplastieken van iemand die zelfstandig ondernemer is. Ik ben er tevreden over. Het geeft me rust. Vooral tijdens evenementen met vuurwerk

 • Frank schreef:

  Wat voor mij goed werkt, is mijn neus met twee vingers dichthouden en dan (hard) slikken. Dan gaan de oren dicht (het tegenovergestelde effect van het openen van de oren nadat je bijvoorbeeld met de trein door een tunnel hebt gereisd of hebt gezwommen). De demping is voldoende om te voorkomen dat je bepaalde geluiden hoort. Is het niet meer nodig, dan kun je door te gapen je oren weer open maken.

 • Frank schreef:

  Overigens kun je het geluid extra dempen door je neus dicht te houden (met duim en wijsvinger) en dan (hard) te slikken. Gewoon even gapen om je oren weer open te maken.

 • berendbotje schreef:

  Ik heb deze dngen besteld en er wat wc papier in het gat gedaan. Bevalt goed en heet: 3 pairs voor QC20. Kost 1,30€ en je krijgt 3 maten. Goed om mee te slapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Autisme en overgevoeligheid voor geluid voor AspergerADD.

Meta

%d bloggers liken dit: