Zijn ontwikkelingen ook wel echt ontwikkelingen?

23 mei 2012 § 6 reacties

Ik ben inmiddels een tijdje ziek en het zet mij regelmatig aan het denken. We maken hebben steeds meer kennis en ontwikkelen ons als volk. Het voedsel word steeds beter, zo ook de gezondheidszorg. “Overal is er wel een pilletje voor.” Waar we vroeger nog veel met de hand deden, zorgt de industrialisatie ervoor dat we steeds minder met de hand hoeven te doen. Scholing zorgt ervoor dat iedereen zich kan ontwikkelen. En zo is, in een notendop, onze kenniseconomie ontstaan.

We hebben steeds meer geld te besteden. Waar we 20 jaar geleden nog tevreden waren met een videorecorder en waar de Compact Disc in opmars kwam, volstaat nu de DVD niet meer en is Blue Ray hiervan de vervanger. Compact Discs, wie koopt ze nog? Casette bandjes, kun jij ze nog afspelen? Zelfs MP3’s downloaden is al bijna uit de gratie. iTunes en Spotify zorgen ervoor dat we niet eens meer weten wat MP3’s zijn.

Was je 15 jaar geleden nog een patser met je mobieltje. 10 Jaar geleden was het dood normaal als je een mobieltje had. Je liep zelfs voor lul als je een groot “koelkast”model had. Nu is het weer heel normaal als je een model “koelkast” aan je oor hebt hangen. Nu mag het, het is immers een smartphone.

De techniek gaat snel en ook de kennis gaat steeds sneller. Waar mijn opa en oma’s het spoor al bijster waren bij mobieltjes, verkennen mijn ouders het internet inmiddels met een tablet. Maar de nieuwste apps installeren, daar mag ik dan weer voor komen opdraven.

Alles kan sneller, mits je goed gebruik maakt van de nieuwste technieken natuurlijk. Dit weet men ook op de werkvloer. Managers pushen het personeel steeds verder tot het uiterste. Men verwacht dat personeel steeds flexibeler word. Dit pushen heeft ook effect op de arbeidskrachten. Ik heb nog nooit zo veel mensen in mijn omgeving een burnout zien krijgen. En ook de slechte economie helpen niet mee. Het zorgt ervoor dat de sterken aan boord blijven en de slechten van boord gekieperd worden.

Als je ouder word heb je steeds meer ervaring. Ervaring met oude kennis weliswaar. Je zou er 10 jaar geleden mee kunnen doorgroeien naar een hogere functie. Maar in de huidige maatschappij zijn het de jongeren met frisse kennis en nieuwe inzichten die doorrollen in managers functies. Hiermee steken ze ongewild de ogen uit van de ouderen die al jaren op die positie aan het azen waren. Dit botst uiteraard. De oudjes zijn niet snel genoeg, botsen met de leiding en…. komen op straat te staan. Op zoek naar een andere baan. Maar waar kom je nog aan de bak op deze leeftijd?

En omdat het eten en de gezondheidszorg steeds beter word, worden we steeds ouder. Sinds een paar jaar zien we het in dat er een probleem ontstaat met de pensioenen. Omdat we ouder worden dan waar we op gerekend hadden, word er meer uit de pensioenpot gehaald dan dat er eigenlijk in zit. Vandaar dat de leeftijd waarop je met pensioen kan gaan verhoogd word. Maar wat moet je er mee als je al net na je 50e vanwege een ontslagronde op straat bent gezet en nergens meer aan de bak komt?

We vergeten een belangrijk ding. Het gaat allemaal om de mens. We laten ons leiden door techniek en vooruitgang, maar vergeten dat wij mensen alsnog een groot gedeelte van het werk moeten doen. Wij mensen zijn onmisbaar in deze maatschappij. En we zijn allemaal anders. Iedereen heeft een andere aanpak nodig. Een apparaat kun je vervangen, een mens heeft daarentegen gevoelens.

Zijn ontwikkelingen ook wel echt ontwikkelingen?

Getagd: , , , , , , , , , , , ,

§ 6 Reacties op Zijn ontwikkelingen ook wel echt ontwikkelingen?

 • shivatje schreef:

  Dit stukje wordt altijd vergeten.

  We vergeten een belangrijk ding. Het gaat allemaal om de mens. We laten ons leiden door techniek en vooruitgang, maar vergeten dat wij mensen alsnog een groot gedeelte van het werk moeten doen. Wij mensen zijn onmisbaar in deze maatschappij. En we zijn allemaal anders. Iedereen heeft een andere aanpak nodig. Een apparaat kun je vervangen, een mens heeft daarentegen gevoelens.

  Als een overste geen werkmensen zou hebben, zou het werk ook niet gedaan kunnen worden. We hebben allerlei mensen nodig en dat wordt vergeten in de huidige maatschappij.

 • Amsterdammer schreef:

  Zeker waar. Veel ontwikkelingen worden maar doorgevoerd omdat ze op korte termijn winst geven en over de consequenties op lange termijn denk men niet na. Gister aardig stukje hierover op technologisch vlak in programma Altijd Wat (aanrader, elke dinsdag 21:00 op ned 2). http://altijdwat.ncrv.nl/nieuwsblogs/column-jan-kuitenbrouwer-technologische-ontwikkelingen

 • Pestbriefje schreef:

  Ontwikkelingen zijn belangrijk want stilstand is achteruitgang. Doordat nu de ontwikkelingen door vooral jonge mensen wordt beheerst, lijkt er een soort op hol slaan plaats te vinden. Want er is niemand met ervaring die het pad kan aangeven. We zien dit in de ontwikkeling van de computer, er zijn enorm veel nieuwe toepassingen voor een apparaat dat al dertig jaar onbetrouwbaar is. Ondanks dat hangt ons hele (sociale) leven ervan af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Zijn ontwikkelingen ook wel echt ontwikkelingen? voor AspergerADD.

Meta

%d bloggers liken dit: